ŠČERBA MYSLEL NA ZLATO, ALE BÁRTA MĚL LEPŠÍ FORMU

ŠČERBA MYSLEL NA ZLATO, ALE BÁRTA MĚL LEPŠÍ FORMU

ŠČERBA MYSLEL NA ZLATO, ALE BÁRTA MĚL LEPŠÍ FORMU

   Matěj Ščerba potvrdil na mistrovství ČR juniorů roli favorita, když ve skoku o tyči získal zaslouženě stříbrnou medaili. Po závodě ale přiznal, že neměl ideální den a neskákal tak, jak by si sám představoval. Více se dozvíte v následujícím příspěvku.

(Foto Jan Kucharčík, jojka.cz)

VÝVOJ VÝKONNOSTI V HALE

2013 3,50 m 2014 4,10 m 2015 4,55 m 2016 4,90 m (krajský rekord mužů)

   „Samozřejmě jsem na zlato myslel, protože jsem měl skočeno jen o deset cm méně než Dan Bárta a na posledních závodech před MČR jsem ho dokonce na pokusy porazil. Tentokrát jsem ale neměl takovou formu. V rozeskakování jsem se dost pral s technikou i s rozběhem, ale soutěž už byla o něčem jiném. Myslím, že jsem předvedl solidní výkon, jen mě mrzí pokusy na 490 cm, na které rozhodně bylo,“ hodnotil závod ve Stromovce ústecký tyčkař.

   „Přes 475 cm jsem skočil s rezervou na první pokus, takže to nemohl být technicky špatný pokus. Na 490 cm by ale bylo potřeba na tyči více zapracovat. První pokus byl asi nejnadějnější, kdybych měl dál stojany, možná by to tam i zůstalo. Druhý pokus byl hodně špatný, nevyšel mi rozběh a letěl jsem hodně do strany. Třetí už byl zase lepší, podobný jako první,“ rozebíral jednotlivé pokusy Matěj Ščerba.

   „Trenér Pavel Beran byl snad spokojený, jen si přál abych vyhrál. Říkal, že dnes to nebylo ono, na Pražské tyčce jsem skákal lépe. Technicky skáču pořád s chybami, které se snažíme odstranit,“ prozradil reakci zkušeného trenéra.

   Jablonecký Dan Bárta vyhrál zlato za skok přes 4,90 metru a několik let dominuje tyčkařským závodům mládeže. Matěj se mu ale rychle vyrovnává, ale na MČR se mu ještě velkého soupeře porazit nepodařilo.

   „Jsem rád, že mám takového soupeře jako je Dan. Motivuje mě, že se k němu výkonnostně pořád přibližuji. Na závodech si často pomáháme, bereme si odrazy apod. Nicméně při závodě se příliš nehecujeme, každý se koncentruje na svůj vlastní výkon,“ přiblížil vztah ke svému soupeři Matěj.

   Matěj je aktuálně pátý v českých tabulkách mužů, o dalším víkendu se tak může těšit na šampionát dospělých.

   „V nové ostravské hale jsem ještě nikdy nezávodil, tak se tam moc těším. Rád bych si vylepšil osobní rekord, o umístění mi příliš nejde. Myslím, že Honzu Kudličku ani Michala Balnera neporazím,“ řekl na závěr s úsměvem ústecký skokan.

vysledkyscerba2016hala