DENÍK: KOULAŘ MOZIA V ÚSTÍ BOŘIL REKORDY I SVĚTOVÉ TABULKY

DENÍK: KOULAŘ MOZIA V ÚSTÍ BOŘIL REKORDY I SVĚTOVÉ TABULKY

DENÍK: KOULAŘ MOZIA V ÚSTÍ BOŘIL REKORDY I SVĚTOVÉ TABULKY

Třetí nejlepší výkon letošních světových tabulek, druhý nejlepší výkon afrického závodníka všech dob, národní rekord Nigérie a také rekord stadionu! To vše nabídl 12. ročník atletické Grand Prix Ústí nad Labem, který si na Městském stadionu nenechalo ujít na pět stovek nadšených diváků.

V koulařském sektoru se o všechny zmíněné rekordy postaral sympatický koulař Stephen Mozia z Nigérie, když ve čtvrtém pokusu poslal své náčiní do neuvěřitelné vzdálenosti 21,76 metru!

„Je to úžasné. Nemám slov. Věděl jsem, že mám formu a čekal jsem, že by to mohlo být daleko, ale tohle bylo naprosto neskutečné,“ nemohl ani po hvězdném výkonu uvěřit vítěz vrhačského klání.

„Jsem absolutně nadšený, tohle jsem nečekal. Třetí místo letošních světových tabulek, to je úžasné,“ rozplýval se i ředitel mítinku Miroslav Vachuta.


GP161

FOTO DENÍK/ KAREL PECH – VÍCE FOTO ZDE


Hvězdná stovka

Pořadatelé přitom letos očekávali útok na rekord především v závodě na sto metrů. Proti sobě se zde poprvé v ústecké historii postavilo pět sprinterů černé pleti. Favoritem měl být Američan Dentarius Locke, do cíle ale překvapivě doběhl až za svým krajanem Ronnie Bakerem, který zvítězil časem 10.10 vteřiny!

Jednalo se tak o nejrychlejší stovku ústecké historie, rekord Jamajčana Lerona Clarkea z roku 2009 však odolal kvůli nepovolené podpoře větru 2,1 metrů za sekundu. „Nevyšlo to o jednu desetinu, to je škoda,“ hlásil v tu chvíli Vachuta divákům do mikrofonu.

To však ještě netušil, jaké výkony budou vzápětí k vidění ve vrhačském sektoru! Jestli sprinterům nebe nepřálo, mohutným chlapíkům dopřálo více podpory, než sami očekávali.


GP164


Rekord stadionu pokořen

Ale pěkně popořádku: Ve startovní listině po čtyřech letech chyběl miláček ústeckého publika a lídr světových tabulek Američan Joe Kovacs, který v Ústí loni skončil druhý za krajanem Christianem Cantwellem.

To ale divákům vadit nemuselo. Jak už bývá na severu Čech zvykem, sešla se opravdu parádní, světová konkurence. V první sérii se koulaři jen „oťukávali“ a tak před startem druhé ředitel Vachuta oznámil. „Teď už asi uvidíme výkony za devatenáct a půl metru.“

A Nigérijec Mozia ho vzal za slovo! Své náčiní poslal do vzdálenosti 21,27 metru a o 21 centimetrů překonal dosavadní rekord stadionu Bulhara Ivanova z roku 2013. Tribuny bouřily nadšením a Mozia si radostně bušil do prsou.

Měřili dvakrát

Absolutní vrchol měl ale teprve přijít. Před čtvrtou sérií se Mozia pomodlil, ukázal směrem k nebesům a vzápětí předvedl výkon, který by mu za dva týdny na olympiádě v Riu klidně mohl stačit i na zlato! „21,76 metru,“ oznámil hlasatel a diváci doslova šíleli.

„Jedná se o národní rekord Nigérie, druhý nejlepší výkon afrického závodníka všech dob a dokonce třetí nejlepší výkon letošních světových tabulek,“ oznamoval vzápětí Vachuta a Mozia radostně poskakoval před tribunou.

Aby byl národní rekord Nigérie platný, pořadatelé museli jeho pokus znovu přeměřit a dokonce i převážit kouli! Pak ale velevrh uznali a Mozia mohl slavit. „Stále tomu nemohu uvěřit. Byl jsem tu poprvé a publikum bylo úžasné. Už když jsem ráno vstával, tak jsem věděl, že to bude dobré. Je to pro mě velké povzbuzení před olympiádou,“ dodal.


Muži:

Koule: 1. Mozia (Nigérie) 21.76 m (národní rekord), 2. Pezer (Bosna a Hercegovina) 19,88, 3. Abramchuk (Bělorusko) 19,67, 4. Mikos (Polsko) 19,63, 5. Ivanov (Bulharsko) 19,35, 6. Belo (Portugalsko) 19,08, 7. Marcell (ČR) 19,01, 8. Galeta (Estonsko) 18,37.

100 m: Finále A: 1. Baker 10.10 sec., 2. Locke (oba USA) 10.17, 3.-4. Swaray (Senegal) 10.26, 3.-4. Osewa (Velká Británie) 10.26. Finále B: 1. Růžička 11.29, 2. Stejskal 11.33 (oba USK Slavie), 3. Švinger (AC Ústí) 11.83.

110 m př.: 1. Othman (Saúd. Ar.) 14,09.

Ženy:

100 m: 1. Seidlová (USK Praha) 12.01, 2. Semecká 12.73, 3. Paťková (obě Dukla Praha) 12.94.

Dálka: 1. Zawila (Polsko) 6,23 m, 2. Švecová (Dukla) 5.99.


GP162