ŠČERBA PŘEKONAL PĚTKU A MÁ MISTROVSKÝ DOUBLE

ŠČERBA PŘEKONAL PĚTKU A MÁ MISTROVSKÝ DOUBLE

ŠČERBA PŘEKONAL PĚTKU A MÁ MISTROVSKÝ DOUBLE

Ústecký tyčkař Matěj Ščerba prožívá letos sezónu snů. Na konci června slavil premiérový titul mistra České republiky  v kategorii juniorů. Krátce na to si odbyl premiéru v národním dresu ČR a hned k tomu přidal splněný limit na  juniorské mistrovství světa. Teď o víkendu si na mistrovství ČR do 22 let doslova pohrál se soupeři a přidal do své sbírky další velký úspěch.

„Trochu mě překvapilo, jak snadno jsem na Kladně vyhrál. Čekal jsem, že Dan Bárta (skončil až sedmý za 4,50 m) bude skákat o dost výš. Při soutěži jsem se soustředil především na sebe, ale sledoval jsem, jak skákali soupeři,“ hodnotil souboj tyčkařů Matěj Ščerba.

Matěj překonal na Kladně rovných pět metrů a podruhé v životě tím zdolal pětimetrovou hranici. Poté se pokoušel o nový osobní rekord 5,11 metru. Laťka ale ani v jednom ze tří pokusů na stojanech nezůstala.

„Je dost těžké přesně říct, kolik bych skočil, pokud by se mi vydařil ideální skok, protože od jeho provedení jsem ještě docela daleko, ale myslím, že přibližně 550 cm. Zatím je to ale jen číslo, které nic neznamená. V tréninku skáču méně než v závodě, protože skáču na měkčích tyčích a ty mne nekopnou tak vysoko jako ty závodní. V dobrém tréninku skáču okolo 480 cm. Největší rezervy mám určitě v technice, kterou ještě nezvládám tak, jako dospělí tyčkaři, Zlepšit se musím také v rychlosti a síle,“ zamyslel se nejlepší český junior současnosti.

Matěj Ščerba se zařadil mezi ústecké atlety, kteří dokázali zvítězit v jednom roce na dvou různých věkových šampionátech ČR. Po vítězství mezi juniory (atleti od 18 do 19 let) kraloval i mezi muži do 22 let (atleti od 16 do 22 let). Ústecký tyčkař by teoreticky mohl za roku útočit na zlatou trojkorunu. Musel by ale ke dvěma titulům přidat  i ten mezi dospělými. Musel by tak porazit oba finalisty OH v Riu Kudličku s Balnerem. Zatím je taková představa spíše z říše fantazie. Jak ale letos Matěj ukázal, nic pro něj není nemožné.

scerbakladnomcr201635